Er all iPhone-oppmerksomhet god oppmerksomhet?

Skrevet: 8. september 2010 - Lesetid 5 min

Flere av de dyktigste, norske iPhone-utviklerne møttes tirsdag forrige uke for å snakke om det de gjør best. Men i tillegg til å snakke om seg selv, nevnte flere den fallgruven som finnes når man lager dårlige apper. En ren reklame-app. Og flere eksempler ble vist. Det ble sagt at en slik app virker mot sin hensikt, og ødelegger for merkevaren. Stemmer det?

Jeg holdt et innlegg på Scandinavian Futures 2010 i januar. Der snakket jeg litt generelt om iPhone og nevnte (som jeg alltid gjør) at det finnes to typer apper: Time Killers (underholdning) og Time Savers (nyttige). Men denne gangen nevnte jeg også en tredje type applikasjon, som jeg valgte å kalle Ad-Apps. Appvertising er et annet begrep som brukes.

Killers and Savers

Jeg ønsket å gjøre oppmerksom på forskjellen på kvalitets-apper og billige reklame-apper. Dette behovet kom kanskje fra at det stod feilaktig i Scandinavian Futures-programmet at Shortcut og jeg hadde laget iDeli-appen. Det har vi ikke gjort.

Riktignok var vi i dialog om den for en god stund siden, men vi var for ambisiøse på hva en slik app burde være. Og følgelig ble vi for dyre. For å illustrere hva jeg opplever som «ikke godt nok» med Ad Apps viste jeg også noen skjermbilder. bla. fra iDeli:

Deli de Luca har en flott logo, som gjør seg godt som app-ikon. Men utformingen og funksjonaliteten videre er ikke like heldig. Hovedfunksjonaliteten i appen er bonger. Bongen jeg har fått her er «Vis i kassen og få en kaffe, te, kakao e.l. for kun kr 5,-» Bongen gjelder én gang. En uke senere kan man få en ny bong. Idet bongen brukes, og man går videre blir man presentert et reklame-board. Jeg ble eksponert for et gutteblad og et jenteblad som selges på Deli de Luca.

Verken nyttig eller underholdende

Jeg har hørt at denne appen er en suksess som Deli er fornøyd med. Men personlig har jeg vanskelig for å tro at folk vil benytte skrivebordsplass på iPhonen sin til dette. Og enda mindre at man husker eller gidder å dra opp disse app-bongene i lengden. Men kanskje er det slik at alt som skjer på iPhone idag er spennende og gøy. Uansett. Og det føles kanskje kult å flashe iPhonen sin i kassa? Men nyttig er den ikke, og heller ikke særlig underholdende.

For ett år siden skrev jeg en artikkel om reklame på iPhone, etter å ha vært på Westerdals reklameskole og snakket om apper. Det jeg lærte av reklamestudentene var at de ønsket å lage funksjonelle, nyttige apper. Ikke dårlige. Det kunne virke som om de var like kravstore som når de tenker ut den nyeste, mest spennende, innovative måten å formidle et (salgs-)budskap. De ville gi iPhone-brukeren den samme kvaliteten. Designet skulle være godt, men opplevelsen og funksjonaliteten var helt avgjørende for om appen var verd å produsere.

Mot sin hensikt!

På iPhone i Norge-seminaret forrige uke ble det gjentatt flere ganger hvor galt det kan være å lage en dårlig applikasjon. Mange ønsker å lage iPhone-apper for å «være på» enda en kommunikasjonsflate. Og det er klart det er gøy å sette firmalogoen sin inn i et applikasjonsikon. Og enda mer tilfredsstillende å se selskapet i iTunes Store senere. Men ikke glem at det ikke stopper der.

Brukerne som laster ned og installerer din applikasjon forventer å ha glede av appen. Ikke bare én gang, men igjen og igjen. Og iPhone-brukere er flinke til å kjenne igjen halvveis-produkter. De ser når det er tatt dårlige, billige beslutninger på bekostning av funksjonalitet og brukeropplevelse. De oppfatter at appen ikke lever opp til merkevaren, men tvert imot trekker den ned. Og da er det vel bedre å la være?

Velg kvalitet (eller la være)!

Idag hørte jeg på nyhetene at Odd Reitan kan love oss billigere mat. Dette takket være egenproduksjonen dagligvarehandelen har begynt med, som First Price ol. Det er trist at vi ønsker å konkurrere på pris. Jeg skulle virkelig ønske at Reitan heller kunne love oss bedre kvalitet og bredere utvalg. Kommet med noe nytt. Overasket oss.

Hvis du er stolt av produktet til selskapet ditt, stolt av hva dere får til, stolt av kundetilfredsheten, stolt av kvaliteten, ikke begynn å kompromisse på iPhone. Det merkes. Har ikke ditt selskap anledning til å levere noe fullgodt til iPhone, kan det virkelig være bedre å vente med det prosjektet. Bruk heller tiden og kreftene på å tenke ut hvor fantastisk appen skal bli når den først kommer. All PR er kanskje god PR, men alle brukeropplevelser er ikke gode opplevelser. Og noen bør vi være foruten.

Når du lager en app, spør deg selv:

1. Kommer jeg til å bruke denne appen?

2. Ønsker jeg meg dette?

3. Kommer jeg til å stolt vise den frem?

4. Er denne appen awesome?

Hvis svaret er nei på ubehagelig mange av de spørsmålene, bør du kanskje revurdere innholdet i appen?

Del denne artikkelen

Bilde av John Eivind Hallén

John Eivind Hallén

Daglig leder for Shortcut fremtilnovember 2016. Var med å starte selskapet i 2007, og designet den aller første norskproduserte appen i App Store i 2008. Har mange års fartstid som designer og gründer i IT-bransjen og reklamebransjen. Brenner for gode brukeropplevelser og tett samarbeid mellom designere og utviklere.

Lignende artikler

Difi misforstår suksesskriteriene til App Store

John Eivind Hallén - 4. februar 2016 - Lesetid 2 min

Jeg har fulgt diskusjonen mellom Geir Amsjø, Christin Gorman, Johannes Brodwall og Difi/Digitaliseringsrådet med interesse, og er glad for at sistnevnte ser ut til å være enige med førstnevnte i behovet for å lytte til fagfolk og brukere i sitt arbeid med offentlig digitalisering. Fint, da har vi det aller viktigste på plass.

Jo flere feil, jo bedre løsning

John Eivind Hallén - 18. januar 2008 - Lesetid 4 min

I Shortcut er vi ikke redde for å gjøre feil, selv om vi gir råd, skriver kode og alt skal fungere. Vi er redde for å ikke gjøre feil. Og heldigvis er vi ikke alene om å ha det slik…

#Rapportfail

- 31. mars 2016 - Lesetid 3 min

Kjære Forbrukerrådet, slutt å skremme med virkemidler à la flåttsommer. Noen apper bør vi holde oss unna, i likhet med enkelte bøker, nettsteder og filmer, men apper flest er ikke farlige – så ikke lur oss til å tro det!