Vi er der allerede

Skrevet: 4. januar 2016 - Lesetid 4 min

Hvorfor deler vi persondata ukritisk med aktører som utnytter den til egen vinning, samtidig som vi ikke stoler på motivasjonen til Posten, Ruter og Telenor?

Telenor Research meldte nylig at nordmenn generelt er skeptiske til å dele persondata, men at vi likevel ønsker persontilpassede tjenester. I en undersøkelse Norstat gjorde på oppdrag fra oss tidligere i år fant vi at skepsisen først og fremst henger sammen med uønsket markedsføring og det som kan oppfattes som snoking. Hvis man derimot spør om folk er villige til å gi fra seg data mot å få kule og nyttige apper eller hvis de kan spare penger, er en stor andel langt mer positivt innstilt.

Skepsis er sunt

Det er sunt med skepsis overfor alle som avkrever oss personopplysninger, fordi det hender at dette blir avkrevd av aktører som ikke bør ha slik informasjon. Det er også sunt å være bevisst på hvem som “eier” informasjonen, og hvordan den brukes. Det kan fort bli vanskelig å ha oversikten over hvilke aktører som vet hva, og både Telenors og vår undersøkelse kan tyde på at det er denne mangelen på oversikt som gjør folk mest skeptiske.

Tiltak som øker tilliten

Som Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge sier, så er persondata som penger å regne i den digitale økonomien. Denne verdikilden har vi heldigvis Datatilsynet til å beskytte, og retningslinjer og tiltak som både leverandører og brukere trenger er stadig under utvikling. Helsedirektoratet ønsker for eksempel nå å lage en liste over anbefalte helseapper, basert på en selvdeklareringsordning hvor produsentene skal fortelle om de oppfyller kravene som stilles til privat bruk. Tiltak som dette vil forhåpentligvis bidra til økt følelse av kontroll og mindre skepsis til å gi fra seg persondata.

Mer info gir bedre løsninger

Som apputviklere kunne vi i prinsippet laget langt bedre løsninger med mer data om brukeren, med den teknologien som allerede finnes. Balansegangen vi må forholde oss til handler om datasikkerhet, personvern og en forenklet hverdag hvor du og jeg kan bruke tiden vår på det som er viktig. For det er nemlig det vi hele tiden jobber for: De aller beste appene kan endre måten vi lever på til det bedre. De kan spare tid og penger for deg, effektivisere kommunikasjon, spare miljøet og bidra til god helse. Men for å kunne lage de aller beste løsningene trenger vi noen ganger tilgang til mer informasjon enn det brukere er villige til å gi i dag.

Vi er der allerede

Undersøkelsene viser at vi definitivt ikke liker at dataene våre brukes til målrettet reklame. Likevel har de fleste av oss gitt fra oss svært mye informasjon allerede, enten vi er klar over det eller ikke, gjennom for eksempel Facebook, Googlesøk og GPS-bruk. Det holder å ta en kjapp titt på skjermen din for å se at det siste du søkte etter nå oppsøker deg direkte. Dette er faktisk virkeligheten vi allerede lever i, med de ubehagelighetene det medfører.

Et mer positivt eksempel på målrettet kommunikasjon er at arbeidsgivere som ser etter folk akkurat som deg kan nå deg via en jobbannonse som dukker opp direkte i Facebook-feeden din. Vi hadde kanskje også likt reklame bedre hvis vi fikk personlige tilbud om favorittproduktene våre med rabatt fra vårt lokale supermarked, basert på at butikken vet at nettopp du kjøper ganske mye av dette produktet.

Det er på tide å få noe tilbake

Vi stoler altså tilsynelatende på Facebook og Google. Vi deler nemlig alt fra fullt navn, fødselsdato og alskens av preferanser gjennom hva vi trykker “liker” på. Begge lever vel og merke av å selge annonseplass, ergo blir den forhatte reklamen med på lasset. Så hvorfor er vi så skeptiske til å dele informasjon med de aktørene som lever av å gi oss tjenester vi ønsker og trenger? Hvorfor begrense Postens, Ruters og Telenors muligheter til å gjøre tilbudet best mulig for oss? De som taper på dette er jo til syvende og sist oss. Det er på tide at vi ikke bare godtar medaljens bakside, men at vi faktisk også får medaljen. 

Dette innlegget ble publisert på www.digi.no 16. desember 2016.

Del denne artikkelen

Bilde av John Eivind Hallén

John Eivind Hallén

Daglig leder for Shortcut fremtilnovember 2016. Var med å starte selskapet i 2007, og designet den aller første norskproduserte appen i App Store i 2008. Har mange års fartstid som designer og gründer i IT-bransjen og reklamebransjen. Brenner for gode brukeropplevelser og tett samarbeid mellom designere og utviklere.

Lignende artikler

Difi misforstår suksesskriteriene til App Store

John Eivind Hallén - 4. februar 2016 - Lesetid 2 min

Jeg har fulgt diskusjonen mellom Geir Amsjø, Christin Gorman, Johannes Brodwall og Difi/Digitaliseringsrådet med interesse, og er glad for at sistnevnte ser ut til å være enige med førstnevnte i behovet for å lytte til fagfolk og brukere i sitt arbeid med offentlig digitalisering. Fint, da har vi det aller viktigste på plass.

Er all iPhone-oppmerksomhet god oppmerksomhet?

John Eivind Hallén - 8. september 2010 - Lesetid 5 min

Flere av de dyktigste, norske iPhone-utviklerne møttes tirsdag forrige uke for å snakke om det de gjør best. Men i tillegg til å snakke om seg selv, nevnte flere den fallgruven som finnes når man lager dårlige apper. En ren reklame-app. Og flere eksempler ble vist. Det ble sagt at en slik app virker mot sin hensikt, og ødelegger for merkevaren. Stemmer det?

#Rapportfail

- 31. mars 2016 - Lesetid 3 min

Kjære Forbrukerrådet, slutt å skremme med virkemidler à la flåttsommer. Noen apper bør vi holde oss unna, i likhet med enkelte bøker, nettsteder og filmer, men apper flest er ikke farlige – så ikke lur oss til å tro det!